Originální Velikonoce. Rozkvetlé mlsání pro koledníky

Sušenková kytice

Na sušenky:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 180 g moučkového cukru
  • 3 žloutky
  • kůra z citrónu podle chuti

Do hladké mouky nakrájíme máslo na kousky, přidáme moučkový cukr, žloutky a jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Zpracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na několik hodin do chladničky. Dobře vychlazené těsto rozválíme na sílu půl centimetru, vykrojíme tvar – jednu velkou květinu a poté malou květinu či kolečko, do které uděláme špejlí uprostřed otvor. Pečeme na plechu s pečícím papírem při teplotě 170%, dokud sušenky nezačnou zlátnout. Necháme vychladnout a můžeme zdobit.

Větší a menší sušenku slepíme bílkovou polevou, nebo královskou polevou koupenou v cukrářských potřebách, spodními stranami k sobě. Do otvoru malé sušenky, kde se při slepování dostane trochu poleva, vložíme špejli a necháme ve vertikální poloze zaschnout.

Sušenky zdobíme modelovací hmotou. Třeba takovou, kterou používáme na potahování dortů a dá se běžně koupit v cukrářských potřebách či v některých supermarketech. Pro zdobení cukroví je nejlepší používat takovou hmotu, která je určená k potahování i modelování zároveň. Je trochu tužší, ale dobře se s ní pracuje, navíc je v nabídce i v různých příchutích a barvách. Pokud seženete pouze bílou, dá se snadno obarvit pár kapkami gelové potravinářské barvy. V případě narcisků tedy sáhněte po žluté.

Rádi byste zkusili i další velikonoční zdobení? Zde přinášíme základní recept na sušenky, některé techniky zdobení spolu s recepty a další obrázky pro tu pravou velikonoční pečící inspiraci.

Univerzální recept na sušenky

S těmito sušenkami se dobře pracuje, dlouho vydrží vláčné a chuťově jsou výrazné tak akorát, aby se dobře ladily se sladkými polevami a zdobením.

  • 200 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 20g kukuřičného škrobu
  • 70g moučkového cukru
  • 20g vanilkového cukru
  • 1 žloutek

Hladkou mouku smíchejte s kukuřičným škrobem, moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte změklé máslo, žloutek a vypracujte těsto, které dejte vychladit. Po vychlazení jej rozválejte na sílu půl centimetru a vykrajujte požadované tvary. Pak sušenky upečte v troubě rozehřáté na 170 stupňů dokud nebudou lehce zlátnout okraje. Upečené nechte vychladnout a můžete se pustit do zdobení.

Jak na polevu?

Poleva je na zdobených sušenkách to zdaleka nejdůležitější. Abyste docílili krásně vláčné polevy, která rychle zasychá a dobře se s ní pracujte, podívejte se v cukrářských potřebách po tzv. „královské polevě“. Ta na rozdíl od doma vyrobené polevy z bílků rychleji zasychá. To je velká výhoda při výrobě některých dekorací, například vlásků nebo růžiček. Její předností je i to, že trezírovací špičky s velmi malými otvory, které se při zdobení cukroví nejčastěji používají, se neucpávají. Prodává se ve formě bílého prášku, ze kterého se po přidání vody a rozmixování vytvoří tuhá poleva. Různých konzistencí polevy dosáhnete postupným přidáváním vody – z tužší vyrobíte růžičky, volánky či lístečky, vodnatější konzistenci využijete pro základní polevu sušenky. Do barvy lze samozřejmě přidat libovolná gelová barva a tím kouzlit jak s barevným podkladem tak se zdobením.

Růžičky a lístky

Růžičku vytvoříte tak, že trezírovací sáček s tenkou špičkou naplníte tuhou polevou, kterou tvoříte kroužky spirálovitě nad sebe, dokud nevznikne drobná růžička. Špičkou určenou na výrobu tvaru lístečku uděláte lísteček tím způsobem, že špičku přiložíte na podložku, vytlačíte potřebné množství polevy a jemným tahem nahoru vytvoříte lísteček. Toto zdobení je snadné a vypadá velmi efektně.

Velikonoční zdobení

VELIKONOČNÍ VAJÍČKA

Polovinu sušenky pokryjeme bílou tekutou polevou a necháme zaschnout. Druhou polovinu vajíčka zdobíme lila polevou. Ještě do mokré polevy uděláme tenkou špičkou s bílou polevou nebo párátkem tečky a přizdobíme cukrovými perličkami. Poté také necháme zaschnout. Střed vajíčka zdobíme růžičkami z růžové tuhé polevy a drobnými lístky.

KRASLICE

Sušenky potáhneme barevnými tekutými polevami a necháme velmi dobře zaschnout, nejlépe do druhého dne. Nyní budeme potřebovat drobné štětečky a tekuté jedlé barvy a můžeme začít malovat. Základ růžičky tvoří kolečko světlejší barvy. Poté naneseme trochu o odstín tmavší barvy a nakonec dotvoříme růžičku bílou barvou, kterou nanášíme ve spirále. Na lístky použijeme nejdříve světlou zelenou barvu, do které přidáme trochu tmavé zelené pro větší plastičnost obrázku a je hotovo. Vše doplníme drobnými puntíky. Fantazii se však meze nekladou, pěkné budou i samostatná kolečka, slzičky nebo jiné libovolné tvary a obrázky.

Recepty vyšly v knize Sladké dárky Anny Šmalcové, kterou vydalo nakladatelství Grada.

 

Zdroj:

(http://www.lidovky.cz/originalni-velikonoce-rozkvetle-mlsani-pro-koledniky-ppw-/dobra-chut.aspx?c=A160315_112031_dobra-chut_ape)